Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Kell-e egy mezei vállalatnak reklámadót fizetnie?

Kell-e egy mezei vállalatnak reklámadót fizetnie?
Adótanácsadás Könyvelés

Igen. Ez a saját célú reklám kategóriája, amelyre elköltött összeg amennyiben meghaladja az adóérve vonatkoztatott 100 millió nettó forintot, akkor a cég köteles 5,3% reklámadót fizetni.

  1. termék csomagolásán, weboldalukon.

Mikor áll be adófizetési kötelezettség?

Itt az számít adókötelesnek, amikor a saját magunk által megjelentetett anyag nem csupán tájékoztat, hanem vásárlásra ösztönöz, legyen az a saját weboldalunk, termékünk csomagolása, járművünk.

Nem adóköteles saját célú reklámra példák:
– ha a társaság saját (bérelt) ingatlanán, járművén, a munkaruházaton tünteti fel a társaság nevét, logóját, címét
– a címkére a termék jellemzői kerülnek fel
– a csomagoláson a logó, a gyártó, a termék neve jelenik meg
– céges weblapon a céget, elérhetőségét, termékeket bemutató információk találhatóak.

Adóköteles például saját vállalkozásban létrehozott reklámplatform és szöveg, így:

  • szórólap, reklámújság, magazin, katalógus, prospektus (nyomtatott anyag vagy sajtótermék)
  • termék címkéjén a termék vagy más termék fogyasztását ösztönző közlés, vagy pl. céges járművön „bérelje ki” felirat szerepel.
  • céges weblapon, közösségi honlap saját profilján vásárlást ösztönző közlés
  • molinón, építési hálón szereplő szöveg, pl.: “rendelje meg”
  • bevásárlóközpontban, vendéglátóhelyen termékek bemutatására, bérelt helyen pult, állvány elhelyezése (nyomtatott anyagként)
  • DM és e-DM – bár a legtöbb piaci szereplő szerint a szórólapok, az elektronikus hírlevelek kiküldése (kiküldetése erre szakosodott céggel) is saját célú reklám (ugyanakkor számos hírlevélküldő cég eleve kiállítja a reklámadó nyilatkozatot, már számlán is szerepelteti)

Mennyi az adó saját célú reklám esetében?

Az adóalap reklám közzétételével kapcsolatosan közvetlenül felmerült, kizárólagosan a reklámhoz hozzárendelhető költség (készítés, gyártás, nyomdai szolgáltatás, szórólapok kihordása, terítése, reklámanyag megtervezése, weboldal készítése, stb.)

Az adóalap és az adó mértéke, megfizetésének módja megegyezik a közzétevőkével: tehát 100 millió forint felett 5.3% – nyilvánvalóan jelentős hirdetési költés esetében állhat be, vagy akkor ha közzétevőként is reklámbevételt realizál a cég.

Gyakori kérdések:

Igaz-e, hogy a reklámadó nyilatkozat hiánya a társasági adóalapot is növeli, mert nem számít társaság szempontjából elismert költségnek a reklám?

Igaz, de csak 30 millió forint éves összeghatár (reklámadó alap) felett. A tavalyi szabályozás értelmében a TAO alanyok 30 millió forintig nyilatkozat nélkül is elszámolhatják a reklámköltséget.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket karakterrel jelöljük.

látogató számláló