Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Könyvvizsgálati kötelezettség

Könyvvizsgálati kötelezettség
Adóoptimalizálás Adótanácsadás Könyvvizsgálat

Nem kötelező a könyvvizsgálat, ha a vállalkozás nettó árbevétele a megelőző két üzleti év átlagában nem haladja meg a 300 millió forintot, és a megelőző két évben az átlagosan foglalkoztatottak létszáma nem haladta meg az 50 főt.

Viszont kötelező még a fentiek ellenére is a könyvvizsgálat

• a takarékszövetkezeteknek,
• a konszolidálásba bevont vállalkozásoknak,
• a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeinek,
• a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodóknak (pénzintézeteknek, biztosítóknak),
• és annak a vállalkozónak, akinek a tárgyévi üzleti év mérlegfordulónapján 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebben lejárt köztartozása van.

A kötelezőn túl kinek érdemes könyvvizsgálót alkalmaznia?

Annak mindenképpen, aki komolyan gondolja a vállalkozását, hiszen egy gyakorlott könyvvizsgáló olyasmiket vesz észre, amire egy vállalkozásban dolgozó, akár annak pénzügyi vezetője vagy ügyvezetője esélytelen, hogy észrevegyen. Az a pár százezer forint pedig, amit egy könyvvizsgáló elkér, nem hozható párhuzamba azzal a nyereséggel, amit egy ilyen például gazdálkodási hiba kiküszöbölése megtakaríthat a cégnek.

Specialista könyvvizsgáló

Ha a könyvvizsgálatra a fentiek okán nem egy kötelező adminisztratív teherként tekintünk, akkor igen fontos szempont kell legyen számunkra, hogy az adott üzleti területen nagy tapasztalattal bírjon az adott auditor. Minden szakma ugyanis nagyszámú speciális motívummal rendelkezi, amelyek a külső szemlélő számára nem bírnak jelentőseggel, de az adott üzlet számára meghatározó tényezők. Az ilyen egyediségekre kihegyezett tekintettel igen hasznos tanácsokat tud adni egy képzett és gyakorlott könyvvizsgáló..

Comments (4)

  1. Kötelező a könyvvizsgálat a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeinek? Ezt miért nem mondta a könyvelőm?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket karakterrel jelöljük.

látogató számláló