Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Minőségkontroll rendszer kiépítése ISO 9001:2008 szerint

Minőségkontroll rendszer kiépítése ISO 9001:2008 szerint
Cégminősítés

A minőségirányítási rendszer kialakítása a szervezet illetve a minőségre hatással lévő munkatársak tevékenységének felmérését, rendszerezését, javítását, összehangolását, dokumentálását és ellenőrzését jelenti. A rendszer alkalmazásával a szervezet folyamatai, a külső és belső vevői elvárások, a felelősségek és hatáskörök valamint a tevékenységek áttekinthetővé, nyomon követhetővé válnak, amely lehetővé teszi az ellenőrzést és a folyamatos javítást.

Előkészítő szakasz feladatai

Az előkészítő szakasz a stratégiai célok meghatározásával, a vezetőség felkészítésével kezdődik, tartalmazza a vezetőség megbízottjának kinevezését, a rendszerépítést végző munkacsoport összeállítását, a helyzetfelmérést, a rendszerépítés ütemtervét, a végrehajtandó oktatásokat, képzéseket.

Mire jó az ISO 9001?

A megfelelően szabályozott és strukturált üzleti folyamatok alkalmazása alapvetően meghatározza a legyártott termékek és nyújtott szolgáltatások minőségét, ezért a minőségi termékek gyártásában és kifinomult szolgáltatások nyújtásában érdekelt vállalatok számára egy minőségirányítási rendszer alkalmazása elengedhetetlen. Másfelől a vevők egy része, különös tekintettel a kemény valutában fizető, magas presztízsű külföldi vevőkre, illetve a puha pénzeket kínáló állami megrendelőkre igényli a minőségbiztosítást, sok esetben egyenesen kikötik magát az ISO-t.

Persze, aki csak a kötelező előírásokra gondol, az pont nem fog megfelelni az előírásoknak, mert amint folyamatszabályozási, azaz rendszerhiba adódik, mindjárt megkérdőjeleződik az ISO rendszer megfelelősége, és a bizalomnak lőttek.

A legnagyobb kihívás az ISO bevezetések során a vállalatot átható, minden érintettre vonatkozó teljes elkötelezettség elérése. Jó hír ugyanakkor, hogy ha és amennyiben ez megtörtént, úgy az ISO bevezetés szinte sétagaloppá válik.

Comments (3)

    1. Kedves hozzászólók! Természetesen sokat változott az ISO. Az új technológiák már szinte teljes mértékben mellőzik a papír alapú adminisztrációt. Ráadásul folyamatszemléletű ISO megoldások nem hasonlítanak a hőskor statikus rendszereire sem. Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket karakterrel jelöljük.

látogató számláló